Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 16-10-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
0 day 10 hours 58 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Οκτώβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
22232425262728
293031    

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την esethess   
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012 09:08

ενα χρονικό του αγώνα για τους εργαζόμενους των ζαχαροπλαστείων ble και μια αρχική αποτίμηση


ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ

Τα ζαχαροπλαστεία blé είναι μια από τις πλέον γνωστές επιχειρήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μέχρι πριν από δύο μήνες φημιζόταν για το εξαίρετης ποιότητας ψωμί του, αλλά και για τα πανάκριβα και πολυτελή γλυκά του. Εδώ και δύο μήνες όμως, ο ιδιοκτήτης των blé έχει γίνει γνωστός για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, υπό τις οποίες απασχολεί το προσωπικό του στα 4 καταστήματα (δηλωμένα σε δυο ξεχωριστές Α.Ε.) της πόλης. Έχει γίνει γνωστός και για τον φετιχισμό του, αφού έχτισε στις πλάτες των υπαλλήλων του τον ψηλότερο φούρνο του κόσμου (για τον οποίο θέλει να μπει στο βιβλίο Guinness, αλλά δεν υφίσταται τέτοια κατηγορία..). Πρόσφατα ασχολήθηκαν μάλιστα και τα ΜΜΕ μαζί τους, αφού έγινε σύλληψή του κατά την αυτόφωρη διαδικασία για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 146.160,54 Ευρώ. Ας μη μιλήσουμε για τα διατηρητέα κτήρια στην ιδιοκτησία του στο Παγκράτι και στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη..

Στις 27 Φλεβάρη 2012 καταγγέλλονται στη συνέλευση της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης οι εργασιακές συνθήκες στο κατάστημα blé από έναν εργαζόμενο, ο οποίος μιλάει για μηδαμινά ρεπό, εργασία εκ περιτροπής, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και Κυριακές και βέβαια για μη κανονική καταβολή του μισθού των εργαζομένων από το Μάη του 2011, από τη στιγμή δηλαδή που τα αφεντικά, πατέρας και γιός Θ. Ραφτόπουλος, αποφασίζουν ν’ ανοίξουν το νέο κατάστημα- κολοσσό στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας. Οι εργαζόμενοι ζούνε από τότε σε καθεστώς ομηρίας με χαρτζιλίκι το οποίο κυμαίνεται από 50 έως 350 ευρώ και δανεικά από συγγενείς και φίλους.

Την Τετάρτη 29 Φλεβάρη ο εργαζόμενος απολύεται.

Την Πέμπτη 01 Μάρτη πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ 4 εργαζομένων, του ενός απολυμένου και δικηγόρων με σκοπό την ενημέρωση των πρώτων για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Παράλληλα ενημερώνεται και το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων για την κατάσταση.

Την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να κινηθούν νομικά εναντίον του εργοδότη τους μέσω του δρόμου της επίσχεσης εργασίας. Λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου, η επίδοση του εγγράφου της επίσχεσης από τον δικαστικό επιμελητή αναβάλλεται για Δευτέρα 05 Μάρτη. Αυτή η μέρα δεν προλαβαίνει να έρθει.. Το Σάββατο 03 Μάρτη απολύονται οι 3 εικονικά, έτσι ώστε να μη δικαιούνται αποζημίωση, ενώ η τελευταία εργαζόμενη προστατεύεται λόγω μητρότητας και παραμένει στο κατάστημα. Στις 13 Μάρτη αποφασίζει να ξεκινήσει επίσχεση. Το έγγραφο επιδίδεται την επόμενη μέρα και στις 15 Μάρτη της καταβάλλεται η πρώτη δόση των δεδουλευμένων, με συμφωνία για καταβολή δεύτερης δόσης στις 04 Απρίλη και μια τελευταία στις 04 Μάη με συναλλαγματική προς κατοχύρωση της εργαζόμενης, ενώ της δίνεται και άδεια δύο εβδομάδων για προφανείς λόγους.

Την Παρασκευή 23 Μάρτη έρχονται σε επαφή οι 4 απολυμένοι με το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, το οποίο τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τον αγώνα τους (κείμενο του ΣΣΜ Θες/νίκης) και πραγματοποιείται μια πρώτη παρέμβαση στο κατάστημα της Εγνατίας, καθώς και την επόμενη μέρα στο κατάστημα της Αγ. Σοφίας. Την Κυριακή 25 Μάρτη το αφεντικό καλεί όλους τους εργαζόμενους των τεσσάρων καταστημάτων του σε συνάντηση, ζητώντας τους να υπογράψουν ένα έγγραφο στο οποίο αναγνωρίζουν την οικονομική δυσχέρεια του εργοδότη, αποδέχονται την καταβολή του 50% του μισθού τους και το υπόλοιπο συμφωνείται  να καταβληθεί ως τέλος του έτους δίνοντας ως εγγύηση συναλλαγματικές με αυτά τα ποσά. Παράλληλα προσυπογράφουν ένα κείμενο, το οποίο πρόκειται να βγει ως ο δημόσιος λόγος των “πραγματικών” εργαζομένων στα blé και στο οποίο δηλώνουν πως πληρώνονται κανονικά και πως οι διαμαρτυρόμενοι είναι υποκινούμενοι από κάποιον εξωτερικό παράγοντα/ανταγωνιστή.(link του indymedia πάνω στο θέμα)

Τη Δευτέρα 26 Μάρτη οι απολυμένοι καλούν σε σύσταση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, ενώ την ίδια εβδομάδα επιδίδεται εξώδικη δήλωση επίσχεσης εργασίας για άλλους 4 εργαζόμενους. Στις 30 Μάρτη, σε παράσταση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο κατάστημα της Αγ. Σοφίας, κάνουν την εμφάνισή τους μπράβοι έξω από την είσοδο, ενώ στο κατάστημα της Εγνατίας ο υπεύθυνος κλειδώνει τις εισόδους. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο τρομοκράτησης των διαμαρτυρόμενων, αλλά και των πελατών σε δεύτερη μοίρα. Την επόμενη μέρα και ενώ πραγματοποιούταν διαμαρτυρία και το πέρασμα μιας πορείας, οι μπράβοι διπλασιάστηκαν.

Ο 1431am πραγματοποιεί ενημερωτική εκπομπή με τους εργαζόμενους (ακούστε την εκπομπή εδώ).

Και ενώ οι παραστάσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται δυναμικά, ο εργοδότης φαίνεται ανένδοτος, χωρίς καμία θετική αντίδραση προς την επίλυση των εργατικών διαφορών. Απαγορεύει στη λογίστρια να δώσει στους εργαζόμενους τις συμβάσεις τους, οι οποίοι έχουν πάει στο γραφείο της με την υποστήριξη μελών του ΣΣΜ, ζητά αναβολή στο πρώτο ραντεβού της Επιθεώρησης Εργασίας στις 04 Απρίλη και μη τηρώντας τα συμφωνημένα δεν καταβάλει τη δεύτερη δόση της προαναφερθείσας εργαζόμενης μητέρας, η οποία λόγω της παραπάνω στάσης του αφεντικού επανέρχεται αυτόματα σε κατάσταση επίσχεσης. Δημοσιεύεται κείμενο αλληλεγγύης της ΕΣΕ Θεσ/νίκης.

Τη Δευτέρα 09 Απρίλη, μετά από άλλες δύο παραστάσεις φαίνεται φανερά πλέον η ενόχληση που έχει προκληθεί στο αφεντικό, και ενώ ο ίδιος έχει κινήσει διαδικασίες «συνομιλίας» και «διαπραγμάτευσης», επιδίδει στους 4 απολυμένους και το σύζυγο της μιας δικόγραφα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με ταυτόχρονο αίτημα προσωρινής διαταγής που θα συζητούνταν την επόμενη μέρα. Τα περιοριστικά μέτρα αιτούνταν την απαγόρευση προσέγγισης σε ακτίνα 300μ από κάθε κατάστημα καθώς και η επιβολή προστίμου 5000 ευρώ και 6μηνη κράτηση σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων για καθέναν από τους πέντε, καθώς και των «ομάδων που οργανώνουν». Την άλλη μέρα στις 11.04 βγήκε η απόφαση η οποία απέρριπτε στο σύνολο την πρόταση της εργοδοσίας για άμεση επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, ορίζοντας δικάσιμο για τις 20 Ιούνη.

Την Τρίτη 20 Απρίλη ο Ραφτόπουλος κάνει μήνυση στους απολυμένους και το σύζυγο της μιας εξ αυτών με την κατηγορία της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω αφίσας που υποτίθεται ότι κολλούσαν σε στάσεις του ΟΑΣΘ και διώκονται  στα πλαίσια του αυτοφώρου για 48 ώρες. Η κατηγορία ήταν εντελώς αόριστη, ανυπόστατη και αναληθής εφόσον ούτε καν αναφερόταν στο περιεχόμενο της αφίσας και η μια σύλληψη που πραγματοποιείται στα πλαίσια του αυτοφώρου λαμβάνει χώρα ενώ ο κατηγορούμενος επέστρεφε σπίτι του. Κατόπιν άμεσης παρέμβασης του δικηγόρου όμως ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος και δεν παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο της επομένης. (link του indymedia για το περιστατικό)

Kάποια πρώτα συμπεράσματα.. Ο κόσμος και οι περαστικοί στις παρεμβάσεις δήλωναν από ένα σημείο και μετά γνώστες της κατάστασης και του εργατικού αγώνα και ως επί το πλείστον  πως έχουν σταματήσει να ψωνίζουν από τα blé. Γεγονός το οποίο είναι πασιφανές πως ενόχλησε το αφεντικό, το οποίο είχε ξαμολήσει τα τσιράκια του με σπρέι στην πόλη για να σβήνουν το λογότυπο και ό,τι τον προσβάλει στις αφίσες που κυκλοφορούν και αναφέρονται στα blé. Εξέδωσε δελτίο τύπου στις 04 Απρίλη, στο οποίο παραδέχεται την οφειλή κάποιων δεδουλευμένων, βάζοντας όμως την οικονομική κρίση μπροστά και προβάλλοντας μια γενικότερη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία όλοι κάνουμε υπομονή! Έκλεισε φοβισμένος τα καταστήματα την Πρωτομαγιά και έσπευσε πανικόβλητος να καθαρίσει την αμαυρωμένη εικόνα των πολυτελών μαγαζιών του μετά την πορεία.


Τις τελευταίες μέρες και μετά από εμφάνιση νέας αφίσας της πρωτοβουλίας, η οποία δήλωνε προγραμματισμένες δράσεις και πορεία,  φαινόταν πως ήθελε να κλείσει τα μέτωπα εναντίον του. Κατέβαλε μια δόση δεδουλευμένων στη μια εργαζόμενη σε επίσχεση και δήλωσε μέσω δικηγόρων διάθεση για ανάκληση των μηνύσεων και για συμβιβασμό. Την ίδια μέρα όμως κυκλοφορεί στα καταστήματά του τετρασέλιδο έντυπο λασπολογίας του αγώνα με τίτλο «φτάνει πια» στο οποίο συγκρίνει τις μεθόδους αγώνα με αυτές τους Γκαίμπελς (!!), επικαλείται και πάλι την οικονομική του δυσχέρεια και τη συγκαταβατικότητα των εργαζομένων σε αυτή εφόσον έχουν υπογράψει τα προαναφερθέντα συμφωνητικά και αξιόγραφα λες και είναι μετρητά. «Αναρρωτιέται» γιατί οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει κινηματικό αγώνα αφού βρίσκονται υπό την προστασία της δικαιοσύνης και της επιθεώρησης εργασίας. Κατηγορεί τους απολυμένους για εκβιαστική αύξηση των διεκδικήσεών τους ενώ εν τέλει θα παραδεχθεί και θα συμφωνήσει σε αυτές. Οι αλληλέγγυοι είναι κατά τα λεγόμενά του «σκοτεινοί προπαγανδιστές» και παραλληλίζονται με τους «εγκληματίες της ιστορίας» εφόσον αυτοί πιστεύουν πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το αισχρό αυτό κείμενο κλείνει με έναν ύμνο στην ποιότητα των προϊόντων και τον κόπο των εργαζομένων για την παραγωγή τους ως μέσο για το «ευ ζειν των συμπολιτών μας».

Την Παρασκευή 11 Μάη γίνεται εν τέλει προφορική συμφωνία μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών για καταβολή 35.000 ευρώ συνολικά για τους 5 απολυμένους, η οποία θα επικυρωθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό την Τρίτη 15 Μάη, το οποίο αναφέρεται και σε αποζημιώσεις και υπερωρίες, πράγματα τα οποία ο Ραφτόπουλος μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζε ως οφειλές προς τους εργαζόμενους υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα έχει καταβάλλει. Μετά προσωπικές επιθέσεις προς εργαζόμενους, ο Ραφτόπουλος υπέγραψε το συμφωνητικό και έδωσε μετρητοίς το πρώτο ποσό ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η αφερεγγυότητα του ίδιου όμως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται υπό τις άθλιες αυτές συνθήκες ομηρίας, δε μας επιτρέπουν να πούμε πως αυτός ο αγώνας τελείωσε ή κερδήθηκε μέχρι τέλους. Αντιλαμβανόμαστε το αποτέλεσμα αυτό σαν ένα σκαλοπάτι μόνο προς την ολοκληρωτική ρήξη με το συγκεκριμένο αφεντικό. Δεδομένη είναι πάντως η επιτυχία του κινηματικού αγώνα όσον αφορά την πίεση, το ξεμπρόστιασμα ενός μεγαλοεπιχειρηματία στην κοινωνία και την επικοινωνία με αυτή που του ρίχνει κάθε μέρα το τζίρο ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Θεωρούμε επίσης κεκτημένο αυτού του αγώνα τον αδιαμεσολάβητο χαρακτήρα του και τη συμμετοχή και εμπλοκή των εργαζομένων σε κινηματικές και οριζόντιας δομής διαδικασίες, οι οποίοι στάθηκαν με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα μπροστά απ’ όλους.

ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 Μάιος 2012 09:27