Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 24-07-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
1 day 22 hours 9 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Ιούλιος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
      
2829
3031     

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ... PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την esethess   
Σάββατο, 27 Απρίλιος 2013 09:12

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

 

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες της λυσσαλέας καταστολής και βίας που δέχεται ο ακούραστος αγώνας των κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής, που παλεύουν για να ματαιώσουν την «επένδυση» της καναδικής εταιρίας eldorado gold και του Μπόμπολα, τη λειτουργία, δηλαδή, ορυχείων χρυσού στις Σκουριές. Η εταιρία έχει πάρει ως δώρο από το ελληνικό κράτος τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους για εκμετάλλευση, έχει ξηλώσει τα δέντρα, έχει κατασκάψει το βουνό και ετοιμάζεται για την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού, με τη βοήθεια χημικών ουσιών που θα καταστήσουν τον τόπο νεκρή φύση για δεκάδες χρόνια, θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και θα προκαλέσουν τεράστιες βλάβες στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων για πολλές γενιές.

Τη στιγμή που οι κάτοικοι οργανώνονται και παλεύουν ενάντια στη λεηλασία της φύσης και του τόπου τους, τα αστικά Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, φασιστοειδή και ημίτρελοι πολιτικάντηδες-τηλεαστέρες στηρίζουν την εταιρία και τα ματ λειτουργούν ως στρατός κατοχής, ως μισθοφόροι της εταιρίας παραβιάζοντας κάθε έννοια ακόμα και αυτής της προσχηματικής αστικής δικαιοσύνης, επιτιθέμενοι στους κατοίκους με πρακτικές που θυμίζουν την τακτική των μισθοφόρων των εταιριών σε «μπανανίες» της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Κοντά σε αυτά, η εταιρία έχει επιστρατεύσει τον εργοδοτικό συνδικαλισμό ως δούρειο ίππο για να διασπάσει τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το σωματείο των εργαζομένων στα μεταλλεία λειτουργεί ως γραφείο τύπου της εταιρίας, εκδίδει ιλουστρασιόν έντυπα με χρηματοδότηση των εργοδοτών, μετακινείται με λεωφορεία ναυλωμένα από την εταιρία για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις συγκεντρώσεις των κατοίκων, ακόμα και σε εργάσιμες μέρες και ώρες, σα να λέμε κάνει πληρωμένες «απεργίες», κατ’ εντολή της εργοδοσίας!

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης δεν αναγνωρίζουμε κανένα «δικαίωμα στην εργασία», δεν αναγνωρίζουμε καμία ανάγκη που μπορεί να στερήσει έναν τόπο ολόκληρο από το δικαίωμα στη ζωή. Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής που έχουν χάσει τους πατεράδες τους πρόωρα στις στοές από πνευμονοκονίαση και ατυχήματα θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλύτερα ότι αυτή η ανάπτυξη σκοτώνει και ότι ο εκβιασμός της ανεργίας δεν είναι δικαιολογία ώστε να επιφυλάσσουν το ίδιο μέλλον στα παιδιά τους. Τη στιγμή μάλιστα που η λειτουργία των μεταλλείων εξαφανίζει τόσες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους, που δεν έχουν τον καταστροφικό χαρακτήρα της «επένδυσης» αυτής στο περιβάλλον και στο μέλλον των κοινωνιών.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους είναι για μας το κύτταρο της κοινωνίας που οφείλει να έχει την ευθύνη για τις οικονομικές της αποφάσεις, για την παραγωγή και τη διακίνηση των αγαθών. Οι πολιτικές αποφάσεις όμως δεν είναι δυνατό να ορίζονται από τη στενή συντεχνιακή αντίληψη κανενός κλάδου. Οι εργαζόμενοι, διακλαδικά και ομοσπονδιακά οργανωμένοι, οφείλουν να έχουν λόγο για το τι παράγεται, πώς παράγεται, για ποιον παράγεται. Και να αποτελούν, όταν πρέπει, άμμο στα γρανάζια της παραγωγής όταν τα συμφέροντα του κεφαλαίου υποθηκεύουν το μέλλον της κοινωνίας.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 27 Απρίλιος 2013 09:13