Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 23-10-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
0 day 11 hours 21 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Οκτώβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
293031    

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
Ράντκα Νικόλοβα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την esethess   
Πέμπτη, 30 Μάιος 2013 12:51

Ή ΘΑ ΥΨΏΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ Ή ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ

 

Η Ράντκα Νικόλοβα, 38 χρονών, ήταν εργάτρια στην κουζίνα του καταστήματος Pizza Fan στην Πάτρα. Βρέθηκε νεκρή εν ώρα εργασίας κλειδωμένη μέσα στο κατάστημα την Δευτέρα 14 Γενάρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν πως η κοπέλα πέθανε από καρδιά και το θέμα κουκουλώθηκε. Ως γνωστό η καρδιοπάθεια όμως δεν είναι αρκετός σαν λόγος για να πεθάνει κάποιος/α.

Οι εργαζόμενοι στην Pizza Fan δηλώνουν ότι η πρωϊνή βάρδια της Δευτέρας αποτελεί ένα πόστο με τεράστιες ευθύνες και φόρτο εργασίας καθ’ ότι το κατάστημα μετά το π/σ/κ έχει αδειάσει. Ασήκωτες παραλαβές που πρέπει να τοποθετηθούν στα ψυγεία και πολλές φορές φτάνουν μέχρι και μισό τόνο, καθαριότητα σε όλους τους χώρους καθώς και το ρόλο του υπεύθυνου (παραλαβές, τσεκάρισμα, υπογραφές, πληρωμές, καταθέσεις και τηλέφωνα που χτυπάνε ακατάπαυστα για διάφορες δουλειές) τα κάνει ΈΝΑ άτομο. Η πίεση από τους εργοδότες είναι ανυπόφορη αφού όλες αυτές οι εργασίες πολλές φορές συμβαίνουν υπό το βλεμμα του αφεντικού ο οποίος μέσω καμερών παρακολουθεί από το σπίτι του όλο το μαγαζί και παρεμβαίνει τηλεφωνικά για παρατηρήσεις.

Οι συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες δεν είναι μια εξαίρεση αλλά αποτελούν τον κανόνα στα καταστήματα εστίασης όπως και σε άλλα κάτεργα σύγχρονα ή μεσαιωνικά. Από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας μέχρι το κάτεργο της Pizza Fan η πολιτική που χρησιμοποιούν τα αφεντικά μας και το κράτος είναι η ίδια. Μπροστά στα κέρδη τους είμαστε αναλώσιμοι και όσο η ανεργία θα αυξάνει, και με την δικαιολογία των μέτρων της τροϊκας, η υποτίμηση της ζωής θα πιάνει πάτο –πολλές φορές και κάτω από αυτόν. Στο μεταξύ αυτοί θα πλουτίζουν ή θα κλείνουν τα μαγαζιά τους για να μη ζημειωθούν και θα επιστρατεύουν το ρατσισμό για να μας διασπάσουν και να ρίξουν τα μεροκάματα.

Για εμάς ως εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες η καθημερινή αντίσταση και αυτοοργάνωση στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές μας αποτελεί μονόδρομο. Μόνο εμείς μπορούμε να ξέρουμε τις ανάγκες μας και εμείς είμαστε αυτοί που θα γίνουμε φορείς των διεκδικήσεων μας, όχι άλλοι για εμάς. Μέσα από σωματεία βάσης και αδιάλλακτους αγώνες ντόπιων και μεταναστών να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ