Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 23-10-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
0 day 10 hours 44 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Οκτώβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
293031    

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
ζωή και κότα... PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την esethess   
Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2013 09:47

Ανακοίνωση της ΕΣΕ Θεσ/νίκης για τις απολύσεις στο οβελιστήριο ζωή και κότα

ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
 
Το οβελιστήριο "Ζωή και Κότα" είναι ένα ακόμα κατάστημα στον επισιτισμό, όπου τα αφεντικά βγάζουν κέρδος πατώντας πάνω στις πλάτες των εργαζομένων χωρίς να τους παρέχουν ούτε τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα. Η κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Η μαύρη εργασία κυριαρχεί ενώ  απλήρωτες αργίες, υπερωρίες, υπερεργασιες, νυχτερινά και φυσικά απλήρωτα επιδόματα και δώρα συνθέτουν το σκηνικό της εργασιακής συνθήκης. Έτσι είναι και η κατάσταση στο κατάστημα “Ζωή και Κότα” όπου τρεις διανομείς εργάζονταν ανασφάλιστα με  δικά τους μηχανάκια χωρίς διαλλείματα και με συνεχεις πιέσεις από τα αφεντικά αυξησης του ρυθμού παραγωγής. Ετσι οι τρεις διανομείς από το εν λόγω κατάστημα και με αφορμή τα παραπάνω  το Δεκέμβρη του 2012 και ενώ το μαγαζί θα έκλεινε για Χριστούγεννα, ζήτησαν το δώρο που τους αναλογεί και μετά την αρνητική απάντηση "αφού το μαγαζί δεν βγαίνει", πληροφορήθηκαν και για την "λήξη της συνεργασίας", την απόλυση δηλαδή, ενός διανομέα εκ των τριών. Η απάντηση από πλευράς των τριών διανομέων ήταν αμεσότατη, διεκδικώντας και επιτυγχάνοντας την ανάκληση της απόλυσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για συμβάσεις. Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις και έναν χρόνο μαύρης εργασίας υπογράφουν συμβάσεις. Η απάντηση της εργοδοσίας το επόμενο χρονικό διάστημα ήταν εκδικητική πιέζοντας τους ακόμη περισσότερο. Την τελευταία μέρα πριν κλείσει το μαγαζί για Πάσχα, ζήτησαν το αντίστοιχο δώρο, παίρνοντας μία μικρή προκαταβολή μετά από εντάσεις. Το υπόλοιπο το πήραν μετά το Πάσχα μετά από πιέσεις αφού τα αφεντικά δεν ήθελαν να δώσουν ούτε τα συμφωνημένα. Έτσι μέσα σε ένα κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας εκδικητικής συμπεριφοράς και πίεσης προς τους εργαζόμενους, τα αφεντικά τους μειώνουν τις ώρες εργασίας σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης τους και αφού είδαν ότι ούτε αυτό λειτουργεί, στις 27/05 τους ανακοινώνονται προφορικά οι απολύσεις τους.
     Το κατάστημα “Ζωή και Κότα” δεν αποτελεί την εξαίρεση. Με δικαιολογία την κρίση μεγάλα και μικρά αφεντικά έχουν βαλθεί να εξοντώσουν τους εργαζόμενους. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πολλές φορές είναι χειρότεροι απ τους μεγάλους που με τη δικαιολογία ότι “έχουν ένα μικρο μαγαζί”, ότι “δεν βγαίνουν” και ότι “ζορίζονται”, εκμεταλλεύονται του εργαζόμενους με τους χειρότερους ορούς. Ειδικά σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις “της γειτονιάς” μας που δεν υπάρχει η έννοια των συμβάσεων και της ασφάλισης τα αφεντικά μας θεωρούν αναλώσιμους εργαζόμενους, όπου θα δουλέψουμε για κάποιο χρονικό διάστημα και οταν δεν μας χρειάζονται άλλο θα μας  πετάξουν στο δρόμο χωρίς κανένα κόστος για αυτούς αφήνοντας μας να βρούμε τον επόμενο επίδοξο εκμεταλλευτή και φτου κι απ την αρχή.  Όταν δε, προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας η απόλυση είναι δεδομένη.
     Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση της υποτίμησης της εργασίας και της ζωής μας προτάσσουμε τους συλλογικούς, μαχητικούς και αυτοοργανωμενους αγώνες. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι ούτε θα αφήσουμε τα αφεντικά μικρά η μεγάλα να παίζουν με τις ζωές μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς φτιάχνοντας εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς διεκδικώντας τα αυτονόητα κι ακόμα παραπάνω από αυτά. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους 3 απολυμένους διανομείς του καταστήματος “Ζωή και Κότα” και θα αγωνιστούμε στο πλευρό τους μέχρι τη νίκη. Θα αγωνιζόμαστε διαρκώς για να χτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε. Έναν κόσμο χωρίς αφεντικά οπού όλοι εμείς οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουμε για εμάς με γνώμονα την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό.
 
 
 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2013 07:29