Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 20-11-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
4 days 14 hours 15 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Νοέμβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
   
19202122232425
2627282930  

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
Κείμενο που γράφτηκε από εργαζόμενους στο Μετρό Θεσσαλονίκης και μοιράζεται στα εργοτάξια: PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης   
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 12:01

ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΤΟ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ (ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ)

Είναι φανερό πως οι δυο απολύσεις που έγιναν στο σταθμό του Σιντριβανίου , είναι το επιστέγασμα της αντιπαράθεσης των εταιρειών που διαχειρίζονται την κατασκευή του Μετρό Θες/νίκης, της κυβέρνησης που εποπτεύει τα έργα, και διαφόρων αφανών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να ανατρέξει σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (9 κ 15 Απριλίου) και στο διαδίκτυο.
Με λίγα λόγια όπου μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.
Δε φτάνουν όμως αυτά, έχουμε και την φαινομενικά ανεξήγητη στάση του σωματείου των εργαζομένων του ΣΕΛΕΜΘ. Εξαφανισμένο το σωματείο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται «δυναμικά» μέσω του διαδικτύου ξεκάθαρα υπέρ της εργοδοσίας και κατά των απολυμένων συναδελφισσών.
Η αναστολή ουσιαστικά της λειτουργίας του ΣΕΛΕΜΘ ως επιλογή του Δ.Σ. δημιούργησε χώρο σε διάφορους συνδικαλιστές να εμφανιστούν ως η φυσική ηγεσία των εργαζομένων με διοργάνωση δικών τους κινητοποιήσεων π.χ. για την επαναλειτουργία του εργοταξίου της Αγ, Σοφίας, συνεντεύξεις κ.α. Πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες.
Οι γραφειοκράτες λοιπόν έβαλαν τα καλά τους και προσπαθούν να μοιράσουν τα ιμάτιά της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζόμενων, για τους εργαζόμενους χωρίς όμως αυτούς. Μετά την πετυχημένη συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία του περασμένου Δεκέμβρη (150 άτομα) και την επίσης μαζική στη μία και μοναδική συνέλευση του ΣΕΛΕΜΘ, 300 άτομα σε σύνολο 400 εγγεγραμμένων, τους άνοιξε η όρεξη για την εφαρμογή των δικών τους, κρυφών από τους εργαζόμενους, αντιλήψεων.
Πώς διαχειρίστηκε το Δ.Σ. του ΣΕΛΕΜΘ την μαζική απεργία των εργαζομένων;
Πάγωμα όλων των διαδικασιών το σωματείου, καμία συνέλευση, ούτε καν την τυπική ενημέρωση για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας. Ακόμα δεν ξέρουμε τη συνέχεια των ερευνών για τα δύο εργατικά ατυχήματα το ένα εκ των οποίων θανατηφόρο, ούτε για άλλα που γίνονται τακτικά αλλά δεν δημοσιοποιούνται.
Μη συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη καθώς και στην πρόσφατη πανελλαδική.
Όσο για την καθημερινότητα στους χώρους εργασία, καμία ενασχόληση. Για παράδειγμα, ενώ τα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν, δεν υπάρχει καμία πρόληψη παρά μόνο όταν το θέλει και όποτε το θέλει η εταιρεία και αφού συμβούν αυτά.
Αυτά και πολλά άλλα είναι αποτελέσματα που παράγονται από τη γραφειοκρατικοποίηση του συνδικαλισμού. Η «ακατανόητη» στάση των γραφειοκρατών υπέρ της άδικης απόλυσης των αρχαιολόγων είναι η πρωτότυπη μου, ακραία δε, εκδοχή του εργοδοτικού, κυβερνητικού, κομματικού «συνδικαλισμού».
Απέναντι σε όλα αυτά προτείνουμε στους συναδέλφους και συναδέλφισσες όλων των κλάδων του ΜΕΤΡΟ:
1. Ενιαίο σωματείο που να συμπεριλαμβάνει όλους τους κλάδους (αρχαιολογικό, τεχνικό, υπαλλήλους στα γραφεία, φύλακες κ.α.) όπως τα εργοστασιακά σωματεία.
2. Διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας παντού.
3. Εκλεγμένες επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας οι οποίες να επικοινωνούν μεταξύ τους άμεσα και υπεύθυνα χωρίς διαμεσολαβητές.
4. Όλοι οι εκλεγμένοι να είναι ανακλητοί ανά πάσα στιγμή.
5. Τακτικές συνελεύσεις γενικές και θεματικές πχ. συνέλευση με θέμα την ασφάλεια, την υγιεινή στους χώρους εργασίας, το ανθυγιεινό στο ένσημο κ.α. Πολλές από αυτές τις συνελεύσεις, ειδικά οι θεματικές, μπορούν και πρέπει να προετοιμάζονται από αντίστοιχες θεματικές επιτροπές.
Για τις παρούσες κινητοποιήσεις προτείνουμε:
• Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων χωρίς προαπαιτούμενα.
• Να πληρωθούν τα μεροκάματα της απεργίας σε όλου, αφού οι κινητοποιήσεις έγιναν με ευθύνη της εταιρείας
Από την πλευρά των εργαζομένων:
• Να εξοστρακίσουμε τις ύπουλες διαδώσεις, φήμες και κουτσομπολιά που διαδίδονται ξεδιάντροπα για τους απεργούς που στόχο έχουν την αδρανοποίηση μας και τελικά την διάσπασή μας.
• Να απαντήσουμε δημιουργώντας από τώρα επιτροπές εργαζομένων παντού. Να κάνουμε τις δικές μας συνελεύσεις, χωρίς γραφειοκρατία με δημιουργικές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας που εμείς θα επιλέξουμε.
• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΣ.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Εργαζόμενοι στο μετρό όλων των ειδικοτήτων
από όλα τα εργοτάξια.
ΜΑΗΣ 2017.
Εις το επανιδείν.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2017 06:57