Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 23-10-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
0 day 10 hours 18 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Οκτώβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
293031    

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
Δουλεύεις σε εργοστάσιο.. PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2012 11:19

Αν είσαι εποχιακός περιμένεις πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και εύχεσαι να σε επαναπροσλάβουν, για να βγάζει τα προς το ζειν.

Αν  είσαι μόνιμος, οι μέρες περνάνε, αλλάζεις βάρδιες με το άγχος ότι κάθε τόσο στις ειδήσεις ακούς όλο και περισσότερα εργοστάσια να κλείνουν.

Κάποια στιγμή ο γενικός διευθυντής ανακοινώνει ότι θα γίνουν κάποιες απολύσεις και μειώσεις μισθών γιατί η επιχείρηση ‘’δεν πάει καλά’’.

Μέχρι τώρα μιλούσες με τους συναδέλφους στο διάλειμμα για ποδόσφαιρο, κυνήγι ψάρεμα κ.α. Τώρα ή προσπαθείς να προσεγγίζεις συνέχεια τους "ρουφιάνους" του αφεντικού, για να κρατήσεις τη θέση σου(γιατί έχεις παιδιά να θρέψεις) ή δουλεύεις περισσότερο και καλύτερα(πάλι για να κρατήσεις τη θέση σου) ελπίζοντας να μην είσαι ένας από αυτούς που θα απολυθούν.

Που και που περνάνε  απ’το εργοστάσιο και κάποιοι συνδικαλιστές για να κάνουν βαρύγδουπες και ακαταλαβίστικες ανακοινώσεις. Δεν σε πείθουν..

Αν υπάρχει σωματείο στο εργοστάσιο που δουλεύεις, κατά πάσα πιθανότητα, το διοικητικό συμβούλιο(που ίσως ψήφισες) έχει "καλές" σχέσεις με την εργοδοσία. Ή τους σιχαίνεσαι ή προσπαθείς να τους κάνεις φίλους σου..

Απολύθηκαν κάποιοι συνάδελφοι. Ήταν οι πιο αντιδραστικοί.. Αυτοί που στα "πηγαδάκια" μιλούσαν για τα δικαιώματα ολονών σας. Δυστυχώς οι ρουφιάνοι κάνουν "καλά" τη δουλειά τους! Μετά τις απολύσεις δεν αντέδρασε κανένας. Εσύ μένεις ουδέτερος. Τουλάχιστον έχεις ακόμη τη θέση σου αν και με μειωμένο μισθό..

Έρχεται μια μέρα όμως που η εργοδοσία ανακοινώνει  ότι ήρθαν ακόμη πιο δύσκολες μέρες για την επιχείρηση και δεν μπορεί να σας πληρώσει αυτό το μήνα. Περίεργο, γιατί βλέπεις ότι υπάρχει παραγωγή. Ή ακόμα και αν οι μηχανές σταμάτησαν, τα κέρδη του περασμένου χρόνου ήταν μεγάλα.Κάνεις υπομονή..Δεν μπαίνουν λεφτά ούτε τον επόμενο όμως. Πέρασαν 4 μήνες, βλέπεις τους μάνατζερ και τους διεθυντάδες να μην έχουν πρόβλημα. Αυτοί πληρώνονται κανονικά. .Άλλος ένας μήνας και η κατάσταση δυσκολεύει. Με υποσχέσεις δεν μπορείς να ζήσεις την οικογένειά σου!

Η υπομονή χάνεται συνέχεια και η οργή μεγαλώνει..Περιμένεις το αυτονόητο που δικαιούσαι(τα λεφτά που τα’χεις δουλέψει). Πλέον μιλάς με τους συναδέλφους σου, που έχουν τα ίδια άγχη με σένα για το τι θα κάνετε..Αποφεύγοντας τα "τσιράκια" της εργοδοσίας, προσπαθείτε να ξαναστήσετε το σωματείο σας(ή να φτιάξετε ένα, αν δεν προϋπήρχε) με αληθινές βάσεις! Που θα είναι στο πλευρό των εργατών χωρίς ξεπουλημένο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς κόμματα και σημαίες. Και  όντας όλοι ενωμένοι ξεκινάτε το δύσκολο αγώνα απέναντι στην εργοδοσία..

Κι όμως ήδη κάποιοι αγωνίζονται εδώ και μήνες!

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής(περιοχή Θες/νίκης) απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης αγωνίζονται να κρατήσουν μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα. Προχώρησαν ένα βήμα μπροστά στις διεκδικήσεις τους. Συμφώνησαν και προσπαθούν να φτιάξουν έναν  εργατικό συνεταιρισμό για να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια τους. Ξέρουν ότι μπορούν να το λειτουργήσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα του στην αγορά και χωρίς το αφεντικό τους. Βάζοντας μπροστά το σωματείο τους και τη γενική τους συνέλευση, μέσω της οποίας παίρνουν αποφάσεις(χωρίς κόμματα και γραφειοκρατία), ζητάνε από το κράτος(υπουργείο εργασίας) να φτιαχτεί το νομικό πλαίσιο, για να μπορούν τα εργοστάσια που πάνε για πτώχευση, να περνάνε στα χέρια των εργαζομένων. Από το καλοκαίρι έχουν προσεγγίσει εργαζόμενους και ανέργους, κάνοντας εκδηλώσεις σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας, για να ζητήσουν στήριξη στον αγώνα τους. Από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα Γιάννενα ως τη Μυτιλήνη υπάρχει κόσμος που δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε οικονομικό, υλικό αλλά και προταγματικό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι μέσω της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης επικύρωσαν για μία ακόμη φορά την ομόφωνη απόφασή τους να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο ανεξάρτητα από την όποια αντίδραση-απάντηση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και του υπουργείου..

Σαν ΕΣΕ θες/νίκης πιστεύουμε στον αγώνα τους και στεκόμαστε αλληλέγγυοι. Ο αγώνας αυτός όμως βρίσκεται σε σημαντικό σημείο. Η επαναλειτουργία του εργοστασίου που είναι το επόμενο βήμα του σωματείου της Βιο.Με. πρέπει να στηριχθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους αλληλέγγυους. Αν πετύχουν, θα δώσουν ελπίδα και θα δείξουν το δρόμο σε εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενους σε άλλα εργοστάσια της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Όταν οι εργάτες καταλαβαίνουμε τη δύναμή μας και δρούμε ενωμένα, χωρίς γραφειοκρατία και ταμπέλες, ανοίγονται δρόμοι μπροστά μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.Να ορίζουμε και να διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι την παραγωγή μας(σε κάθε χώρο εργασίας),όχι τα αφεντικά μας!

 

Σωματείο εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής :

Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί, εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!

 

Πληροφορίες για τον αγώνα :

http://biom-metal.blogspot.gr/

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2012 11:20