Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 23-10-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
0 day 10 hours 18 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Οκτώβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
293031    

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
Αγώνας για την ελεύθερη μετακίνηση στην πόλη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Οκτώβριος 2014 08:09

Λεωφορείον ο… τρόμος!

Είμαστε άνεργοι-ες, φοιτητές-τριες, επισφαλώς εργαζόμενοι-ες, εργάτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι. Καθημερινά το να αντεπεξέλθει καθένας-μια από εμάς στις υποχρεώσεις του-της γίνεται όλο και δυσκολότερο. Ο εργαζόμενος που δεν πληρώθηκε από το αφεντικό, η οικογένεια που της έκοψαν το μισθό, οι ηλικιωμένοι που ζουν με συντάξεις πείνας, ο φοιτητής που δεν τα βγάζει πέρα, ο εργαζόμενος που απολύεται και πάει λέγοντας.

Σε μία τέτοια συγκυρία αποσάθρωσης και μιζέριας, όπου κράτος και κεφάλαιο χτυπούν τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας και δεν υπάρχει καμία αντίδραση και συλλογική αντεπίθεση, έρχεται ο ΟΑΣΘ σε συνεργασία με το κράτος να επιβάλλει αυξήσεις στα εισιτήρια. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αιτία, αλλά αφορμή όχι απλά να απαιτήσουμε να κρατηθεί η τιμή των εισιτηρίων ως έχει, αλλά για να αναδειχθεί η ανάγκη και να προταθεί το αίτημα των δωρεάν και ελεύθερων μετακινήσεων. Η μετακίνηση δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα προς εκμετάλλευση και απομύζηση χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου και κυρίως του εργαζόμενου ανθρώπου. Γιατί τα Μέσα Συγκοινωνίας κυρίως εξυπηρετούν μια μερίδα κόσμου ο οποίος δεν διαθέτει ούτε ιδιωτικά ελικόπτερα ούτε πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά δουλεύει για έναν μισθό πείνας και μετακινείται με τα λεωφορεία και τα ΜΜΜ. Γι’ αυτό η αύξηση των εισιτηρίων αποτελεί μια νέα επίθεση στον μισθό, καθώς το κόστος της εργασίας μειώνεται και τα λεφτά που πληρώνει ο εργαζόμενος για τη μετάβαση στον χώρο εργασίας δεν πρόκειται να τα πάρει από κανένα αφεντικό.

Επειδή όμως τίποτα δεν κατακτήθηκε αναίμακτα, δε μπορεί η ρύθμιση αυτή, στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης «αναδιάρθρωσης» στα ΜΜΜ, να περάσει από τους εργαζόμενους και τα οικονομικά θιγόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Ξεκινώντας από την ατομική υπέρβαση, όπως είναι η άρνηση επικύρωσης εισιτηρίων, περνάμε στη συλλογική, αλληλέγγυα και κινηματική δράση, που θα αποτελέσει μια σημαντική ρωγμή στα σχέδια του κράτους και των καπιταλιστών. Αν εξετάσουμε όμως το παραπλανητικό επιχείρημα που προβάλλεται, ότι «με τη ‘λαθρεπιβίβαση’ επιβαρύνεται το δημόσιο και ο φορολογούμενος πολίτης» και ότι «αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης της "εξυγίανσης" των "ζημιογόνων" μεταφορών», θα δούμε ότι αυτό που κρύβεται είναι η ηττοπάθεια, ο συμβιβασμός και ο εκβιασμός της συναίνεσης. Κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο αν θεωρούσαμε ότι ισχύει εξίσου πως αυτός ο εμπορευματοποιημένος, ανελεύθερος κόσμος είναι η μόνη δυνατή πραγματικότητα. Αρνούμαστε να δεχτούμε την εισπρακτική λογική του κράτους, την εμπορευματοποίηση στις μεταφορές με την παράλογη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, τις απολύσεις εργαζομένων και τις μειώσεις δρομολογίων. Ατενίζοντας ένα κόσμο χωρίς καταπίεση, επιλέγουμε την αυτοοργάνωση και την διαφορετική διαχείριση των μετακινήσεων και των κοινωνικών αγαθών. Στόχος για μας είναι τα Μέσα Μεταφοράς να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας και να λειτουργούν σύμφωνα με τις ανάγκες και δυνατότητές της. Η επίθεση του κράτους ενάντια στα συμφέροντά μας επιβάλλεται να προκαλέσει την δική μας αντεπίθεση και οργάνωση.                                                     ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ - ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 19:33