Menu

Επόμενη εκδήλωση


????????? ??? ????????????
on 23-10-2018 at 20:30
at Ελευθεριακός Χώρος Sabot
takes place in
0 day 13 hours 17 minutes
Πρόσθετα

Ημερολόγιο

<<  Οκώβριο 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
293031    

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαφήμιση
Iστορία
μερα αγώνα - μερα μνήμης PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 01 Μάιος 2010 10:14

1 η    Μ Α Η

    μ έ ρ α   α γ ώ ν α   -   μ ε ρ α   μ ν ή μ η ς

  

ενάντια στη λήθη

    Από τις αρχές ήδη του 1886 χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, ντόπιοι και μετανάστες, κατεβαίνουν σε απεργίες. Στο Σικάγο οι εργάτες, επηρεασμένοι από τις επαναστατικές ιδέες, αναρχικές και κομμουνιστικές, ιδρύουν το κεντρικό εργατικό συνδικάτο, το οποίο ήρθε σε ρήξη με τον παλιό συντηρητικό συνασπισμό. Οι αναρχικοί διεθνιστές, άμεσα συνδεδεμένοι με το συνδικαλιστικό κίνημα, εξέδιδαν 5 εφημερίδες σε διαφορετικές γλώσσες (την "alarm", "arbeiter zeitung", "ferbote" κ.α.). Βασικό αίτημα των εργατών ήταν η 8ωρη απασχόληση.

    Την 1η Μαΐου 400000 εργάτες διαδήλωσαν στις ΗΠΑ για το 8ωρο.
Στο Σικάγο διαδήλωσαν περίπου 80000 εργάτες. Η απεργία επεκτάθηκε σε όλη την πόλη, τα φουγάρα σβήσανε το ένα μετά το άλλο.

     Στις 3 Μαΐου έξω απ’ το εργοστάσιο McCormick συγκεντρώνονται 6000 εργάτες, κυρίως μετανάστες και ενώ μια μερίδα επιτίθεται σε απεργοσπάστες, επεμβαίνει η αστυνομία πυροβολώντας και σκοτώνοντας 4 εργάτες και τραυματίζοντας δεκάδες. Με πρωτοβουλία του αναρχικού συνδικαλιστή Σπάις διοργανώνεται την επόμενη μέρα, 4 Μαΐου, νέα κινητοποίηση στην πλατεία Haymarket. Οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 3000 και καθώς το συλλαλητήριο ολοκληρωνόταν, επενέβησαν 180 μπάτσοι. Μια βόμβα έπεσε προς τους αστυνομικούς σκοτώνοντας 7, ενώ οι υπόλοιποι  άδειαζαν τα όπλα τους στους απεργούς. Σκοτώνεται τουλάχιστον ένας. Δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιος έριξε τη βόμβα, πάντως το πογκρόμ κατά των απεργών και των επαναστατών άρχισε την επομένη.

    Τελικά, παραπέμπονται σε δίκη 8  αναρχικοί συνδικαλιστές. Μετά τη δίκη- παρωδία οι Πάρσονς, Ενγκελ, Σπάις και Φίσερ εκτελέστηκαν στις 11 Νοεμβρίου1887 ενώ ο Λίγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Ύστερα από χρόνια οι υπόλοιποι 3 κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν, καθώς αποδείχθηκε η αθωώτητα και των 8 αναρχικών.

"Θα έλθει η  εποχή που η σιωπή μας θα είναι δυνατότερη από τις φωνές που  σήμερα στραγγαλίζετε"(Α.Σπάις στην κρεμάλα)

    η πρωτομαγιά του 1886 έμελλε να επηρεάσει όλους  τους μετέπειτα εργατικούς αγώνες. Η καθιέρωσή της από τα συνδικάτα το 1890 (το 1894 στην ελλάδα) ως μέρα των εργαζομένων και η ετήσια εργατική συγκέντρωση τη μέρα αυτή σε όλες τις γωνιές του κόσμου, υπήρξε  αφορμή για εκατοντάδες άγριες απεργίες και εργατικές εξεγέρσεις τον αιώνα που πέρασε. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες με τον κίνδυνο της δολοφονίας, της σύλληψης  και της απόλυσης κέρδισαν το 8ωρο και βελτίωσαν τις συνθήκες της ζωής τους,  οργανώθηκαν στα συνδικάτα τους, προβάλλοντας πολλές φορές με την οργάνωσή τους το όραμα για μια άλλη κοινωνία.

       Όλα αυτά πολύ πριν η εργατική πρωτομαγιά καθιερωθεί από το κράτος σαν επίσημη αργία και καταντήσει από τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, από μέρα μνήμης και αγώνα, σε  ένα ανούσιο πανηγυράκι. Συστηματικά, εδώ και δεκαετίες, διαστρέβλωσαν το αληθινό περιεχόμενο της επετείου, καθιστώντας την ευκαιρία για κάθε λογής καριερίστες συνδικαλιστές και πολιτικούς, να βγάλουν τους πομπώδεις και ψεύτικους λόγους τους και να μετρήσουν ψήφους, την ίδια στιγμή που  ξεπουλάνε στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων τα δικαιώματά μας και  εγγυώνται στους κρατούντες και στ’ αφεντικά ότι οι εργατικοί αγώνες δεν θα εκτραχυνθούν και θα περιοριστούν σε απεργιακά πυροτεχνήματα και παρελάσεις. Ούτε λόγος φυσικά για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και για τους μετανάστες της σύγχρονης Ελλάδας, που τόσο τους έχει ανάγκη, όπως κάθε «υγιής» οικονομία, με τα φτηνά εργατικά τους χέρια και το μαχαίρι της απέλασης στο λαιμό, για την καπιταλιστική της ανάπτυξη.

 

“… να μπορέσουν να αναγνωρίσουν οι εργάτες ποιοι είναι οι φίλοι τους και ποιοι οι εχθροί τους”(Τζ.Ενγκελ στον δικαστή)

    η πρωτομαγιά του 1886 ήταν ακόμα μια μάχη στον μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ των παραγωγών και της εκμεταλλεύτριας τάξης των αφεντικών. Όπως και όλοι οι εργατικοί αγώνες, μας έδειξε ότι οι δύο αυτές τάξεις δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Ότι οι αγώνες ξεκινάν από την βάση των εργαζομένων και προκύπτουν από τις δικές τους ανάγκες. Τα ζητήματα της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου, του λιγότερου χρόνου εργασίας και της αξιοπρεπούς επιβίωσης, παραμένουν πάντα επίκαιρα, πόσο μάλλον όταν συνεχώς χάνουμε έδαφος, ο εκβιασμός της ανεργίας μεγαλώνει, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία έχει γίνει θεσμός σε πολλά επαγγέλματα και την οικονομική τους κρίση καλούμαστε να την πληρώσουμε εμείς, πληρώνοντας φόρους, συναινώντας  στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, μένοντας άνεργοι και εξαθλιωμένοι, ενώ συγχρόνως μας ζητούν να κάμψουμε τους αγώνες .

        Όταν πλουτίζουν και το οικονομικό τους σύστημα ανθεί, είμαστε απλώς τα γρανάζια της μηχανής τους. Τώρα που η «μηχανή» κομπιάζει και δεν τους αποφέρει τα ίδια κέρδη, μας θεωρούν συνεργάτες και συμμέτοχους στην έξοδο από την  οικονομική κρίση. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι μας έχουν ανάγκη για την επιβίωση του συστήματος και για τον πλουτισμό τους. Εμείς άραγε τους έχουμε ανάγκη ;;

"…Αφήστε να ακουστεί η φωνή του λαού"(Πάρσονς στην κρεμάλα)

     απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, απέναντι στο κυρίαρχο σύστημα και στις κατασταλτικές δυνάμεις που το προστατεύουν, απέναντι στους ξεπουλημένους στ’ αφεντικά συνδικαλιστές, οργανωμένοι  δεν τους φοβόμαστε. Την  δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι και οι κοινωνίες όταν οργανώνονται, από τα κάτω, και αντιστέκονται, κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να την καταστείλει.

    Το δικό μας «Σικάγο», η εργατική πρωτομαγιά, έζησε και άνθησε όλον τον προηγούμενο αιώνα και ζεί ακόμα, στους δρόμους των Αντιλλών, του Παρισιού, της Γουαδελούπης,    στα κατειλημμένα εργοστάσια της Αργεντινής, στις καταλήψεις γης στην Βραζιλία, στην εξέγερση του Δεκέμβρη στην Ελλάδα, παντού.

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

 

                               

ελευθεριακή συνδικαλιστική ένωση θεσ/νίκης

     

         

 

         
         

 

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2